KM_05_52

Aflevering 52 – 12 rova 4714

Rincewind gaat eens na wat wij over Pitax en het Rushlight Tournament te weten kunnen komen. Het toernooi is een jaarlijks terugkomend evenement dat over een maand plaats vindt. Er komen zes koninkrijken bijeen, Ellorica, en ook Daggermark, Gralton, Mivon en Timon, allemaal uit de River Kingdoms, zijn van de partij. Het toernooi bestaat al een tijdje en het is heel gezellig. Er is een circus bij, festiviteiten, een dierentuin en van alles en nog wat. Er is een boogschutters competitie, een test van de bijl om boomstammen door te hakken, een toernooi voor sterke verhalen en een middernachtelijk steekspel.

We schrijven een toernooi uit om onze kampioenen te selecteren. Vanuit het volk komt er niet veel deelname op af, dus we moeten zelf een team samenstellen. We gaan naar het Centaur kamp en geven de boog, die Lorelei in haar bezit had, terug. Dan leggen we het toernooi uit en vragen of ze een deelnemer voor ons hebben. Aecora Silverfire is vereerd dat we haar vragen, maar ze heeft het te druk om deel te nemen. Maar haar dochter Xamanthe wil graag meedoen en we nemen haar mee naar Ellorica. Ze kijkt haar ogen uit in deze voor haar zeer grote stad. Rincewind zet zich in voor het sterke verhalen toernooi en Kyrmanath gaat voor het houthakken en het steekspel.
Vervolgens houden we ons ook nog even bezig met het besturen van de stad.

Dan gaan we op weg naar Pitax. We teleporteren naar een gebied ten westen van Fort Hooktongue. vanuit hier reizen we naar het westen naar de Glenebon Uplands. We reizen hier door grasland. We weten dat er in het zuidwesten een meer ligt, Lake Rushlight en ten zuidwesten moet Pitax liggen. We reizen naar het westen en komen weer in grasland terecht. We zien hier een meer met een rivier naar het zuidwesten. In het meer zit een klein eilandje. We gaan naar het zuidwesten en we zien dan de Rushlight Festival grounds. Het is hier grasland. Het riviertje gaat naar het zuidwesten. En er loopt ook een weg naar het zuidwesten. De tenten voor het festival worden al opgezet. Er is een klein meertje waar wat paviljoenen zijn opgezet. En er wordt ook een circus opgezet, we zijn op tijd. Werknemers zijn nog bezig met het opzetten van een koninklijk paviljoen. We gaan naar een van de officials en melden ons aan. We stellen ons voor als de afvaardiging van Ellorica. De official vertelt dat er een paviljoen voor ons gereserveerd is. Het is aan de oostzijde van het koninklijk paviljoen. We krijgen een rondleiding en de official vertelt dat koning Castruccio Irovetti vandaag nog op het terrein komt. Tevens vertelt hij wat er allemaal staat aan tenten en paviljoens. We lopen eens in de rondte en dan kijken we eerst in ons eigen paviljoen. We zien ook de paviljoenen van de andere deelnemende landen.

We gaan op zoek naar een tent waar we wat kunnen drinken. We hebben dorst gekregen. In de tent aangekomen begint er een Dwerg tegen ons te praten: “Proost Lords.” Ze stelt zich voor als Rosie Knucklebruise en ze vertelt waar ze vandaan komt. Ze vertelt over haar oom en hoe ze aan haar wapen komt. Dan gaan we terug naar onze tent. Bij onze tent staat een koerier. Hij is gezonden door koning Castruccio Irovetti. Hij vertelt dat zijne onnavolgbare heerlijkheid koning Castruccio Irovetti is gearriveerd en hij is blij dat wij er zijn. Wij worden uitgenodigd om bij hem langs te komen. Rincewind zegt dat we met een half uurtje komen. Hij teleporteert nog even naar Ellorica en gaat naar de goudsmit. Hij koopt een geschenk voor koning Castruccio Irovetti. Hij neemt twee wachten mee en teleporteert terug. Dan gaan we naar koning Castruccio Irovetti. We worden direct herkent. “Wees welkom, treed binnen.” Van binnen lijkt dit paviljoen veel groter als van buiten. Er speelt een orkest, hier en daar staan wat mensen te praten. En verderop staat op een verhoging een troon. Geflankeerd door twee dames staat daar koning Castruccio Irovetti: “Ha, mijn gasten. Wees welkom. Ik ben blij dat jullie hier zijn. Jullie hebben een lange reis gemaakt.” We gaan het gesprek aan met hem en Rincewind geeft hem het geschenk. We praten wat met hem, een echt kennismakingsgesprek. En dan moet hij verder met de voorbereidingen. Hij vertelt nog dat zijn goede vriend Villamor Koth meedoen met het houthakken en dat hij kampioen van het steekspel is. Pitax heeft een waardige delegatie. Koning Castruccio Irovetti heeft wat vreemde items bij zich. Rincewind probeert wat informatie over Villamor Koth te krijgen. Het is een goed bekende van koning Castruccio Irovetti. Hij is een Barbarian en hij is goed met de bijl en hij doet ook mee met het boogschieten. Het is een fanatieke man. Er is bewondering en ook wel angst voor hem bij het steekspel. Hij komt brutaal over. Dan probeert Rincewind wat informatie over Rosie te krijgen. Er zijn geen slechte verhalen over haar, ze is een goede drinker. Ze heeft twee ruziënde vrouwen uit elkaar getrokken. Ze is hier gekomen op een pony, wat vreemd is voor een Dwerg. Dan gaan we Rosie weer opzoeken. Rincewind vraagt of ze in te huren is Ze bevestigt het en we huren haar in voor het steekspel. We drinken nog wat en gaan dan terug naar ons paviljoen en gaan slapen.

De volgende ochtend komt Rosie Knucklebruise bij ons paviljoen. We gaan naar het oefengedeelte en we trainen wat. Rincewind biedt aan dat ze bij ons in het paviljoen mag komen, maar ze wil toch in haar eigen tent, de magie die bij ons rondhangt bevalt haar niet.

En zo breekt de dag aan voor de start van het toernooi. Het is tijd voor het eerste evenement, koning Castruccio Irovetti kondigt het boogschutterstoernooi aan. De te raken doelen staan op diverse afstanden. De pijlen moeten echt vast in de doelen zitten, een van hout een van stro en een van huid. Florante Mayank, een vrouwelijke Half-Elf, doet mee voor Gralton, ze is als eerste aan de beurt en schiet goed op de het voorste doel. Dan is Navarantha aan de beurt voor Mivon, ook een vrouw, een Elf, ook zij weet goed raak te schieten. Damanjot een mannelijke Half-Orc uit Timon is de volgende. Dan is Villamor Koth voor Pitax aan de beurt, hij is toch niet zo goed als dat we denken. Dan is Xamanthe aan de beurt voor Ellorica, als een echte kampioen schiet ze de punten voor Ellorica binnen. De volgende is Ilraith Valadhkani, een mannelijke rogue, voor Daggermark is de laatste deelnemer. Catori ziet dat Ilraith wat vreemd doet met een magische rugzak. Ze geeft het aan bij een official. De official blaast op zijn toeter en kondigt aan dat Catori heeft gemeld dat de deelnemer van Daggermark vals aan het spelen is met zijn rugzak. Koning Castruccio Irovetti geeft haar gelijk en twee bewakers onderzoeken de deelnemer, het blijkt dat in de zak wat speciale pijlen zitten en hij wordt gediskwalificeerd. Koning Castruccio Irovetti spreekt zijn afschuw uit. De punten worden bekend gemaakt: Pitax en Gralton hebben ieder 15 punten geschoten, Timon 25 punten, Mivon heeft 29 punten gehaald maar Ellorica heeft één punt meer, 30 punten. Het is goed gegaan voor ons. Voor het toernooi hebben wij 3 punten gehaald en Mivon 1 punt. We gaan dit vieren en gaan het feestgedruis in. En als het laat wordt moeten we naar ons Paviljoen.

De volgende dag is het de strijd van de bijl. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk boomstammen te doorklieven in een minuut. Er staan er zes opgesteld, ieder drie meter uit elkaar. Kyrmanath is als eerste aan de beurt, ze kijkt eerst eens rustig wat haar te doen staan. En als ze van start gaat slaat ze heel deskundig alle stammen doormidden. De volgende deelneemster is ook een dame, Yegina Varudu, die zich transformeert, ze komt uit voor Daggermark, ze sloopt echter maar twee stammen. Kilbaskian Ord, een man uit Gralton gaat er als een malloot doorheen en gooit op het eind nog twee bijlen naar de laatste stammen, maar echt succesvol is hij niet. Dan komt Dizon Marmada uit Mivon, een vrouwelijke Dwerg. Zij slaat er ook op los maar krijgt ook niet alle stammen doormidden. Timsina Siraj, een vrouwelijke cleric uit Timon is daarna aan de beurt. Ze is iets langer bezig, ze sloopt vier stammen. En al laatste is het de beurt aan Villamor Koth, hij drinkt een potion maar is niet zo snel als Kyrmanath. Hij wordt tweede. En Ellorica wordt wederom eerste. Daarna is het weer groot feest voor ons.