KM_06_67

Aflevering 67 – 12 pharast 4715

We besluiten om naar Driewater te gaan. We komen aan in het kasteel door de portal. We lopen naar het meer en we zien een grote draaikolk in het meer en inderdaad in die draaikolk zwemmen zwarte zwanen. Rincewind controleert of er magie in het spel is, maar dit moet arcanature zijn. Catori probeert met de zwanen te praten. Ze vliegt wat dichterbij en het valt haar op dat het water erg zwart is. Catori vraagt aan een zwaan: “Hoe gaat het met jou?” “Eng, niet goed.” krijgt ze als antwoord. Ze vraagt: “Waar kom je vandaan?” En weer klinkt het antwoord: “Eng, raar geluid.” De zwanen lijken vrij normaal, maar wel agressief en angstig. Rincewind roept een intelligent wezen en wil hem laten opzuigen in de draaikolk om te weten wat er in die draaikolk gebeurt. Maar het wezen weigert om er in te gaan, hij is niet gek. Het wezen vertelt dat het oog van de draaikolk op de bodem ligt. Dan besluit Rincewind om de vliegkunsten van het wezen te verwijderen en het wezen neer te laten storten. Het wezen stort in de kolk en komt niet meer terug. Catori probeert nog met andere zwanen te praten, maar ze krijgt geen zinnig antwoord. Catori probeert dan een zwaan te pakken en zet hem verderop in het water, ze wordt flink gepikt. De zwaan gaat weer terug de draaikolk in. De draaikolk is honderdvijftig meter breed. Rincewind gooit een stuk stof in de draaikolk maar ook dat komt niet terug. Rosie neemt een monster van het water en kijkt er eens naar, het is water, maar dan zwart als een soort inkt. Het is echt arcanature, het komt uit de Prime World. Rosie vraagt of Catori het kan analyseren en Catori pakt het monster van Rosie aan en giet het water over Rosie heen. Rosie slaat boos terug en raakt Catori. Rosie voelt dat het wel water is, maar er zit een soort ziekte in. Gelukkig heeft ze daar geen last van. Ze gaat flink tegen Catori te keer, maar Catori lijkt niet echt onder de indruk.

We gaan terug naar Ellorica om Evindra te vragen of zij wat weet over het boek. En Catori vertelt haar over de zwanen. Het boek herkent ze als Thousandbreaths. En de zwanen, nee dat is niet goed. Ze vertelt: “Het boek is geschreven door Karn Zuddiger.” Rincewind graaft eens in zijn geheugen, het boek komt uit Pitax en is 42 jaar oud. Zudddiger was een artiest, een schilder. Hij is drie jaar bezig geweest met de houtsnijwerkjes op de bladzijden en een maand nadat het boek is uitgebracht heeft hij mensen gedood om de houtsnijwerkjes uit te beelden met de overblijfselen van die mensen. Hij is opgepakt. Het gebeuren baadt Evindra grote zorgen, er moet iets op gang gebracht zijn.

We gaan weer naar the Thousand Voices, het is het meest logisch dat hier de antwoorden zijn te vinden.
We komen aan bij het einde van de rivier en we trekken naar het westen. Een dag later krijgen we een zending van Jhod: “Mijn acolieten melden dat de draaikolk iets groter is geworden, en het zwarte water stroomt de rivieren in.” Rince teleporteert onmiddellijk terug en gaat naar Jhod. Hij vraagt of er mensen gedronken hebben van het water. Er zijn inderdaad mensen die het gedronken hebben, vooral kinderen. De meesten zijn verzwakt en een jongen is bijna verblind. Er is nog wel met die jongen te communiceren. Het is nog wel te genezen. Rincewind geeft het advies om water in te slaan. En Rincewind teleporteert weer naar ons terug. We trekken door naar het westen. De sluier tussen de werelden is hier dunner. Er stroomt hier een rivier vanuit het oosten naar het noordoosten. En verderop in het bos zien we twee standbeelden van mooie dames staan. “Dit is Nyrissa.” zegt Catori. We zien hier een hek tussen de bosjes door staan. Het voelt hier alsof we bijna op een andere plane zijn. We krijgen nog een sending van Jhod: “Het hele meer is nu zwart.”

We gaan door het hek tussen de beelden door, maar we merken verder niets op. En we komen niet op een andere plane. Het bos gaat gewoon door. We lopen door het bos in en het gevoel van de planes neemt weer af. We slaan een kamp op. En Catori duikt haar zweethut weer in. Ze wordt wakker en ze kreeg een visioen dat er kracht in het zwaard zat en dat er toen wel een pad was bij de standbeelden. Er komt weer een sending. Jhod meldt: “Dat de rivieren zijn nu ook zwart geworden en de eerste slachtoffers zijn nu echt blind.”

We teleporteren terug naar Driewater. Catori probeert het zwaard, Bryar, op te laden door het te dippen in het zwarte water. Ze voelt nu wat, brokjes energie die opgenomen worden door het zwaard. Ze ziet vele kleine brokjes bij de draaikolk en op de bodem liggen vier grotere brokken. Catori probeert naar de grote brokken te gaan. Beneden in de draaikolk is het zeker twintig meter breed. Ze laat zichzelf er in zakken, voorzichtig om de randen niet aan te raken. Als ze beneden komt springen vier grote zwarte gedaantes op haar af. Deze gedaantes vallen haar haan, het zijn Water Elementals. Na enige tijd ziet Rincewind, die boven de draaikolk vliegt, beneden wat bewegen. Hij roept wat beesten op en stuurt ze de draaikolk in, tevens gebaart hij Kyrmanath en Rosie om ook mee te helpen. Het wordt een heftig gevecht en uiteindelijk weet Kyrmanath de laatste twee Water Elementals af te maken. Het water kleurt vrij snel weer bij, het zwarte verdwijnt en de draaikolk begint langzamer te draaien en verdwijnt. We vliegen nu snel naar boven en we zien de zwanen neerstorten. Catori ziet dan dat een van de drijvende zwanen lijken een groene essentie bevat en gaat er met het zwaard op af. Als ze dichtbij is reageert het zwaard erop en ziet ze de essentie het zwaard in gaan.