KM_05_59

Aflevering 59 – 30 lamashan 4714

Catori, Rincewind en Rosie gaan terug naar de Wererat. Rincewind vindt het jammer dat hij zaken doen moet met hem en biedt hem aan om zijn gegevens te delen voor een gevangenisstraf van vijf jaar. De Wererat stribbelt eerst wat tegen maar hij gaat uiteindelijk akkoord. Hij geeft eerst wat informatie over Irovetti, die wilde eerst Ellorica aanvallen maar dat lukte niet. Dus hij komt voorlopig zijn kasteel niet uit. Het is heel lastig om het kasteel binnen te komen. Magie is lastig te gebruiken en ook teleporteren is moeilijk. Van binnen naar binnen teleporteren lukt wel. De troonruimte is helemaal beschermd. Die bescherming heeft iets met beesten te maken. Dan vertelt de Wererat over een zeshoekige kamer met een standbeeld er in, deze ruimte zit achter de hoofdentree met aan beide kanten wachterruimten. Er is een dienst ingang maar die is lastig binnen te gaan. Dikke vrienden met zijn personeel is Irovetti niet. Hij heeft wel veel Trolls rondlopen en ook wat ander personeel, van die bards. Het gebouw is niet hoog, het is allemaal op één verdieping. Er zitten ramen in die net als de muren en deuren allemaal voorzien zijn van lood. Hij weet niet waar de persoonlijke vertrekken van Irovetti zijn. Er zit nog een kleine arena in het paleis met eronder een martelkamer. Het is er wel heel warm. Het kasteel is gebouwd door magiers en staat midden in de stad. Maar loop er niet rechtstreeks op af er zijn heel veel balista’s daar. Irovetti is een bard, een vechtersbaas en hij heeft vreemde dingen bij zich, niet magisch, maar toch magisch. Hij vertelt hoe de troonkamer er uit ziet. Dan vraagt Rosie hoe de Wererat Irovetti zou vermoorden. Hij antwoordt: “s Nachts zou hij weg zijn. Maar hij zal voorlopig wel in zijn paleis blijven. Hij heeft de bard en de Oni magier als beschermers.” Hij wijst nog aan waar de reserve onderdelen van het leger zich bevinden. Irovetti heeft een groep van huurmoordenaars in het zuidoosten van de stad, zo’n 200 man. Een stuk of vijftig Wyverns en 50 Hill Giants zijn ook nog aanwezig. Hij tekent globaal een platte grond. Ze vragen nog of er nog collega’s van hem niet omkoopbaar zijn, dat zal wel lastig zijn maar is het proberen waard. Een van de personen die hem in contact heeft gebracht met Irovetti, uit het dievengilde van Pitax kan nog wel wat betekenen. Het is raadzaam om contact te maken met hem via onze spymaster Satinder.

Catori reist even naar de Dryad Tiressia om te informeren over wat Evindra vertelde. Ze vertelt over Evindra de Waterspirit. Tiressia heeft er wel eens over gehoord, maar weet er niet veel van. Catori vraagt of Tiressia weet wie de koningin, Nyrissa is. “Dat is niet goed.” zegt ze trillend: “Die wilde teveel, die wilde de wereld voor haarzelf hebben. Daarom de oorbellen om er tegen beschermd te zijn. Het enige wat ik weet is dat het schijnt dat ze wel eens in de Stolen Lands is in plaats van de First World. Maar dat zwaard? Nee dat ken ik niet. Dat is vreemd.” Catori vertelt over het gestolen zwaard. Ze zegt: “Dat is niet goed. Het is beangstigend.” Ze blijft achter in verwarde staat.

Rincewind en Rosie gaan bij Satinder langs en bespreken de contacten met het dievengilde. Ze gaat er aan werken, ze beseft dat dit noodzakelijk is. We sturen ons leger onderweg naar Fort Hooktongue.
Dan gaan we ons bezig houden met het besturen van ons rijk.
Ondanks onze zorgvuldige geheimhouding is er bekend geworden dat er een moordenaar door het rijk sluipt. Gelukkig weten we het verhaal af te zwakken en de rust keert terug.
Na een maand gaan we bij Satinder informeren of ze vorderingen heeft geboekt. Ze heeft een paar dingen. Ze heeft een kaart van Pitax. Ze wijst aan waar het grootste gedeelte van het leger zich bevindt. Ze wijst aan waar een detachement Hill Giants op Mammoths zit, in het noorden. En bij een rivier ten zuidoosten van Pitax in een verlaten dorp zit nog een aantal Wyverns. We krijgen wat uniforms van de bedienden. Ze kan ook een afleidingsmanoeuvre verzorgen bij de voordeur van het paleis. De voordeur zit dicht en wordt goed bewaakt.
We hebben een huisje dichtbij het paleis nodig om daarheen te teleporteren. Dus moet Satinder iemand daar regelen. Bokken regelt het een en ander aan potions. Irovetti moet overdag op zijn troon zitten, maar waar hij ‘s nachts zit is niet bekend. Waar de Oni is, is niet echt bekend en ook waar Villamor Koth zich bevind is niet helemaal duidelijk.

We teleporten naar een klein huisje in de buurt van het paleis van Irovetti. We ontmoeten de contactpersoon van Satinder, een Gnome. Hij vertelt waar het paleis zich bevindt. Het is niet druk op straat. De Gnome vraagt nog wanneer we gaan. Als we zeggen dat we nu gaan, schrikt hij wel even. Rincewind zegt dat we nu gaan en dat hij over twee minuten de afleidingsmanoeuvre moet regelen. Rincewind cast invissibillity over ons en Catori barkskin. We gaan richting het paleis. We zien twee wachters voor het paleis. Het ziet er vreemd uit, een laag paleis, maar het is wel functioneel. De voordeur ziet er niet echt stevig uit, een stalen deur. Naast de wachters staat ook nog een Troll. We zien niet dat er mensen het paleis ingaan. We zien uit het straatje waar wij uitkwamen twee kerels rennen en roepen naar de wachters. De wachters reageren er niet op maar de Troll stormt er op af. Dan gaan de wachters achter de Troll aan. We lopen op de voordeur af en Rosie probeert de deur te openen, hij is los en gaat open. We komen in de zeshoekige kamer met de fontein in het midden, een groot gouden beeld van Irovetti. Aan de wand hangen allemaal wandkleden met beeltenissen van de overwinningen van Irovetti. Ook staan er twee Trolls in de ruimte die vreemd naar de opengaande deur kijken. Achter de kleden zitten de wachtruimtes, we zien de deuren. Naast de deuren zien we nog drie andere deuren en twee geheime deuren. En achter het kleed aan de overzijde van de ingang zien we de grote zaal. We gaan naar de grote zaal en glippen naar binnen. We zien wat balkons aan de zijkanten waarop boogschutters lopen. De hal loopt verderop schuin weg en we zien de troon. Er lopen daar ook wat wachters rond de troon staan en wat Trolls. En we zien Villamor bij een tafel staan samen met de Oni en op de troon zit Irovetti. Hij kijkt onze kant op en zegt: “Zo jullie zijn voor mij gekomen. Dus geen spelletjes meer, geen truckjes, en geen afleidingen. Vaardigheid tegen vaardigheid, kracht tegen kracht en we zullen zien wie er verdient om te heersen en wie er zal sterven.”