KM_04_49

Aflevering 49 – 13 erastus 4714

Al staande in het moeras zien we zien het dorp van de Boggards. We zijn aan de rand van het meer aangekomen. We zien een stuk of zeven plaggenhutten, waar zo nu en dan wat Boggards uit vandaan komen. We sluipen dichterbij. We zien een soort standbeeld in het dorp staan en er brandt een vuur. We horen wat kwakende geluiden en we zien zo nu en dan wat bewegen. Catori haalt Kyrmanath op. We komen nu snel dichterbij en zien in het dorp het wat rustiger worden. Catori ziet een paar Boggards een ondergronds gewelf induiken. Als we het dorp bijna genaderd zijn worden we opgehouden door twee Boggards die snel zijn afgemaakt en we stormen het dorp in. We zien de plaggenhutten nu duidelijk en in het midden van het dorp staan een paar bankjes om het vuur heen. Het standbeeld is nu duidelijk te zien. Ook zien we twee heuvels met wat gangen naar binnen. Lorelei gaat op verkenning uit. Ze opent de deur van een van de hutten en ze ziet twee Boggards, die bang met een speer naar de deur gericht staan. Ze slacht ze af. De gesummonde Crocodiles van Rincewind verslinden de aanwezige Boggards in een andere hut. Kyrmanath gaat ook een hut binnen en ze ziet ook twee Boggards, de ene is puur evil en die doodt ze en de andere bindt ze vast, het is een kleintje. Catori rukt de laatste hut uit de grond vandaan, maar ze ziet er geen Boggard in. Rincewind kijkt eens naar het standbeeld, er zit geen magie op. Het is een beeltenis van de Demon Gogunta. Er hangen bloederige touwen aan het beeld die richting het vuur gaan. Maar het ziet er naar uit dat het al een tijdje niet gebruikt is. Het beeld moet gesloopt worden. Catori wervelt er omheen en dan brokkelt het langzaam af. Rincewind kijkt eens bij een van de heuvels naar binnen. Hij ziet wat wortels van planten die naar binnen groeien. Hij gooit een knakstaaf naar binnen. Het is een soort opslagruimte. Er staan kisten met voorraden, wat Dragonflies en voedsel.

We besluiten om de gang in te gaan. Het staat hier gedeeltelijk onder water, het stinkt hier en het is donker, verderop horen we wat gekwaak. We gaan verder de gang in en Lorelei loopt weer voorop. We komen bij een splitsing. Lorelei ziet in de gang naar links weer een aantal Boggards in een grot staan. Vanuit de andere gang komen nog twee Boggards aan. Als deze Boggards afgemaakt zijn kijken we eerst eens in de linker grot, er is hier niets te vinden. Dan gaan we de andere gang in. We komen weer bij een splitsing. Catori onderzoekt eerst de linkergang, die uitkomt bij de tweede heuvel. Ze komt terug en dan gaan we naar rechts en horen nog weer gekwaak. De gang gaat een hoek om en dan ziet Catori, die voorop loopt, een andere grot, een soort eetruimte. Boven een bak met modder liggen wat planken als een soort tafel. Er zitten grote en kleine Boggards in deze ruimte. We vallen aan en Kyrmanath beëindigt het korte gevecht. We doorzoeken de ruimte en vinden tien potions op cure serious wounds op de Boggards. De Boggards hebben magische armor aan ter waarde van 3.500 gp.

We zien in de grot een gang die weer verder doorloopt. En even later komen we weer een splitsing tegen. Links is een grote ruimte die weer vol met Boggards staat en rechts is een gang waar een huid voorhangt. We zien een grote Boggard op een soort troon zitten. Voordat Catori de hoek om komt is de grote Boggard net klaar met een spreuk. En er verschijnen vier Wasp Swarms. Het gevecht is stevig. Lorelei wordt gecursed door de leider, een soort cleric. Rincewind weet de cleric in een Turtle te veranderen. De cleric wordt nu flink geraakt in zijn Turtle vorm maar dan laat hij de ruimte onder water lopen met een golf water. Alleen Kyrmanath en Lorelei blijven staan de rest stroomt de grot uit. De cleric probeert weg te zwemmen maar Catori brengt hem terug op zijn troon. En dan maakt Kyrmanath hem af met een welgemikte slag van haar zwaard. We vinden op hem drie potions of cure moderate wounds, een potion of sanctuary, een wand of cure moderate wounds, een wand of poison, een hide armor, een icy morning star en twee symbols, een van Gogunta en een symbol weten we niet te herkennen.