KM_03_25

Aflevering 25 – 15 arodus 4712

We gaan weer verder op verkenning in de Nomen Heights. We nemen de weg via Nettle’s Crossing, daar steken we de restanten van brug over. Het gaat met moeite maar het lukt. Met een dag zijn we er. We komen nu in een gebied waar we nog niet geweest zijn. We verkennen het gebied, wat ons twee dagen kost. Het is allemaal gras gebied. We trekken verder en verkennen het volgende gebied. Ook hier zijn we weer twee dagen bezig. En de volgende twee dagen trekken we meteen het volgende gebied in. Het is allemaal grasland met heuvels. We gaan door naar het oosten, ook hier is het weer grasland met een uitloper van een meer. Dan zien we vanachter een heuvel een heel vreemd beest aankomen. Hij ziet Lorelei en hij begint te hissen en te blazen en stormt op haar af. Hij lijkt op een Dragon en heeft een lange nek. Hij heeft een lange staart en heeft veel spikes op zijn rug. Het is een ongewoon beest en heet Peluda, hij stamt af van Dragons. Met zijn stekels kan hij slaan en ze zijn giftig, hij kan ook vuur blazen. Rincewind raakt aardig van slag als hij geraakt wordt door wat stekels, het gif doet gemeen zijn werk. Ook Cheveyo wordt geraakt, maar die lijkt zich wel weer te herstellen. Lorelei weet het gif bij Rincewind te vertragen. Ook Kyrmanath wordt door de spikes geraakt en krijgt gif over haar heen. Rincewind drinkt een potion of lesser restoration, waar hij van opknapt. En Kyrmanath weet uiteindelijk het beest te doden. Ze gebruikt een scroll of restoration om te genezen. Cheveyo weet het, met behulp van Catori, ter nauwer nood te overleven. Lorelei gaat op zoek naar sporen van de Peluda om zo zijn hol op te sporen. Kyrmanath snijdt wat vlees van de Peluda af. Lorelei vindt wat sporen en volgt deze, ze komt bij een vijver uit van tien meter in doorsnee. Rincewind speurt eens op magie en Lorelei kijkt nog eens goed in het water, ze ziet wat glinsteren. Catori verandert in een water elemental en gaat het water in. Ze gaat naar de bodem en ze vindt wat goudstukken en gems. Als ze boven komt met de buit blijkt dit ter waarde van 11.000 gp te zijn. We blijven nog een dag hier rondhangen, zodat iedereen weer kan herstellen zonodig met wat lesser restoration spreuken van Catori. We verkennen het gebied nog even. We zien nog de uitlopers van de berg waar het nest met de eieren is, en in het zuid oosten zien we de uitlopers van Lake Silverstep, en weer zijn er twee dagen voorbij. We trekken door naar Lake Silverstep. Het meer bezet het grootste deel van het gebied. We gaan op pad naar de locatie van de hot springs. We komen aan bij een stuk van het meer waar een uitloper zit en het is erg blubberig. We zien af en toe wat blubber omhoog spatten. Rincewind kijkt er eens naar en ontdekt dat dit een thermisch modder gebied is. De klei die hier naar boven komt is rijk aan mineralen en kan waardevol zijn. Er kunnen hier wat kleinere reptielen zitten.

Rincewind besluit om met zijn familiar te communiceren, die hiermee vragen kan stellen aan zijn deity, dit kunnen drie vragen per dag zijn. Hij wil vragen of de meerderheid van de bevolking van Varnholt nog leeft, maar dan ziet Lorelei wat gedaantes in de blubber opduiken, alsof we in de gaten gehouden worden. Het lijken wel Human achtige gedaantes zijn. Maar Rincewind kan er niet achter komen wat het zijn. Lorelei is nieuwsgierig en Catori zwaait eens, maar er komt geen reactie terug. Lorelei gaat eens dichterbij kijken. Catori probeert nog eens in diverse talen te communiceren maar ook dat lukt niet. Rincewind roept een Eagle op en laat hem in de buurt van de gedaantes landen maar ook dat heeft geen reactie. Rincewind gaat nu maar opnieuw proberen om de vraag te stellen over de bevolking van Varnholt. Hij krijgt een antwoord: “Ja maar toch ook nee.” We bedenken een volgende vraag en Rincewind stelt deze: “Zijn de lichamen van de meerderheid van de Human bevolking in leven?” Hij krijgt als antwoord: “Nee.” We bedenken de laatste vraag en Rincewind stelt ook deze: “Is er slechts één entiteit betrokken bij de verdwijning van de bevolking?” Het antwoord is kort en krachtig: “Ja.” Na twee dagen trekken we weer verder.

We willen nu naar het zuidwesten. We moeten om het meer heen dus eerst naar het oosten en de rivier over, het duurt twee dagen voordat we er zijn. We komen eerst in door een ander gebied welk we ook maar in kaart brengen. Het is voornamelijk bergachtig met een kleine uitloper van Lake Silverstep. We doorzoeken gedurende de komende twee dagen het gebied maar er is niets bijzonders. We gaan verder naar het westen. Dit gebied wordt voornamelijk door het meer in beslag genomen, naar het westen loopt nog een rivier. Lake Silverstep is genoemd naar een grote Silver Wyrm die hier volgens de overlevering een voetstap heeft achter gelaten die volgelopen is. We lopen nog een stuk langs het meer en wat ons vooral opvalt is dat er een veelzijdigheid van vissoorten in het meer zit. Catori verandert in een Water Elemental en gaat het meer in, ze zwemt tussen de vissen door en ze ziet dat de meest voorkomende soort een Silver Eel is. Ze vangt er een paar, ze lijken vrij snugger te zijn voor vissen. Kyrmanath weet er een geweldige maaltijd van te maken. En na weer twee dagen hebben we het hier wel gezien.

We gaan weer naar het zuidwesten. We zien de uitlopers van de Tors of Levanies. We zien een lange rivier uit de bergen komen die kronkelend naar het westen stroomt. We verkennen het gebied. Er is een driesprong in de rivier en de zijtak stroomt naar het oosten. Er is een meertje met een eiland in het midden welk helemaal is dichtgegroeid. Catori verandert weer eens in een Air Elemental en vliegt er eens heen, ze verkent het eiland en er gebeurt een tijdje niets, maar dan ziet ze een soort bek uit het eiland komen die zich weer sluit, alsof er iets uit de rivier gegeten wordt. Catori bestudeert het eens goed en dat ziet ze onder zich op een andere plek op het eiland een bek de lucht in schieten. Ze denkt: “Dit zijn vleesetende planten.” Kyrmanath spreekt een detect evil uit, maar er hangt hier geen evil.
We gaan verder naar het westen. De rivier stroomt in dit gebied weer naar het westen. Het is voornamelijk grasland. Het is hier voor de rest weinig te vinden. We trekken weer verder naar het westen. We zien dat de rivier verder doorloopt naar het westen, ons gebied in, ook dit is grasland.
We reizen nu naar het noord oosten en ook hier is het grasland met ook een rivier die van oost naar west stroomt. Voor de rest vinden we hier niets bijzonders. We zijn ondertussen weer acht dagen verder.

We gaan weer richting Ellorica, het is vier dagen reizen en dan zijn we weer thuis. Lorelei gaat meteen op zoek naar Hooty en ze knuffelt hem weer. Ze wandelt wat met hem en babbelt wat tegen hem en hij zegt: “Rooty.” Ze kijkt eens bij de brouwerij, de smaak van het bier is wat verbeterd sinds de vorige keer maar het is nog niet optimaal, en het is nog geen geweldige kwaliteit. Catori kijkt eens bij haar herbalistshop, het loopt wel goed in de winkel. En ze heeft weer een leuke verdienste. Kyrmanath gaat naar het restaurant en brengt het vlees er heen. En ze begint met bereiden van het vlees. Rincewind gaat naar de Rince en praat met Oleg. Oleg geeft Rincewind zijn opbrengst. Oleg vertelt hoe het in Tatzlfort gaat en ook hoe de horeca daar loopt: “De mensen komen er nog niet echt op af, vooral diegenen die in de buitengebieden wonen moeten er nog warm gemaakt voor worden.” Rincewind geeft Oleg wat goud om er wat reclame te maken in de omgeving van Tatzlfort. Lorelei vraagt naar de brouwerij: “Is Killough Margron bereid om ook Lorebrew te gaan brouwen?” Oleg antwoordt: “Die koppige Orc wil niet van zijn eigen bier af.” Dan zegt Rincewind dat hij in Nivakta’s Crossing ook wel wat ziet om zijn imperium uit te breiden. Maar Oleg waarschuwt: “Dit valt onder het gebied van de Swordlords en die hebben hun eigen imperium.” Rincewind wil een brief opstellen naar het uitbatersgilde in Restov over de uitbreiding van zijn imperium.

We gaan nu eerst op zoek naar Jhod. We lopen hem tegen het lijf. Hij vertelt: “Ik heb wat mensen gestuurd naar de boerderij om te kijken of we de versteende boeren kunnen helpen. Mijn mensen zijn net een paar dagen onder weg. In New Stetven heb ik een negatief advies gekregen, men wil er voorlopig geen geld in steken om in Ellorica een cathedraal te bouwen. Maar om toch de goodwill te tonen zijn ze wel welwillend. Er willen wel priesters naar Ellorica komen van alle aanwezige religies om ons hier te ondersteunen. Er zijn wat priesters van Erastil meegekomen naar Ellorica. Ze zijn onder meer geïnteresseerd in de tempel van Erastil in de bossen. Ze zijn van hoger niveau. Een paar heb ik meegestuurd naar de boerderij. En eventueel kan ik ook een bericht versturen naar New Stetven om met jullie goedkeuren het verzoek te doen om ook van andere religies wat priesters te laten komen. Ik kan kijken of de shrine wat heringericht kan worden zodat de shrine door meerdere religies gebruikt kan worden.” Lorelei gaat eens haar oor te luister leggen op straat welke deity hier het meest aanbeden wordt. Jhod wacht dit bericht af.

Dan gaan we ons weer bezig houden met de stad. Ook de afgelopen maand is weer voorspoedig verlopen. We besluiten om de stadsmuur uit te breiden. We zijn goed bezig geweest met het bouwen van boerderijen en er is nu een overschot aan voedsel.

Nadat de vergadering is afgerond gaat Lorelei naar de brouwerij in Tatzlfort, ze wil hem kopen. Catori gaat met haar mee en reist dan door naar Tiressia de Dryad. Het houtsnijwerk is inmiddels af. Tiressia regelt wat mensen uit Tatzlfort om het naar Ellorica te brengen. Lorelei weet Killough Margron uiteindelijk te bewegen, door met wat gp’s te gooien, om Lorebrew te gaan brouwen. De dames komen na een week terug, gevolgd door een kleine karavaan met het houtsnijwerk.
Rincewind gaat weer wat vragen stellen via de communicatie met zijn familiar. Als eerste vraagt hij of de entiteit te maken heeft met de dood van de Unicorn. Het antwoord is: “Nee.” De volgende vraag is of de entiteit gelegerd is in een van de twee gebieden waar we geweest zijn. En weer een kort antwoord: “Ja.” Als laatste vraagt hij of we moeten zoeken ten noorden van Varnholt. Het antwoord is: “Nee.”

We gaan nu op weg naar Restov, het is een reis van vier dagen. In Restov wordt het bestuur gevormd door lord major Ioseph Sellemius, een Human man. Hij wordt ter zijde gestaan door een van de swordlords Jamandi Aldori, een Half-Elf dame, en verder is er de high priest van Erastil, Ezvanki Keegh een Human man. We sturen een page vooruit om ons aan te kondigen. We worden tegemoet gereden door een begeleider. En we worden vrij soepel de stad ingelaten en naar het kasteel gestuurd. Daarna worden we vrij snel de audiëntie kamer ingeleid waar het stadsbestuur zit. We worden welkom geheten. Rincewind bedankt de heren dat we ontvangen zijn en ook voor het ontvangen van het charter om Ellorica te mogen stichten. Jamandi Aldori zegt: “We hebben al veel over jullie gehoord. Jullie doen het goed. Was het maar met die jongen in Varnhold ook zo goed gegaan.” Rincewind biedt met veel geslijm het houtsnijwerk aan. Ze vinden het schitterend, zelfs de priester die wat koeler in omgang is reageert verheugd. Catori geeft daarbij nog kort wat uitleg en vertelt dat het door een Dryad gemaakt is, we  maken een goede beurt bij de Swordlord. We zien nu ook dat alles wat hier hangt stoer en degelijk is en dat het houtsnijwerk hier niet misstaat. De Swordlord vraagt dan: “Gaat het avonturieren ook nog goed, terwijl jullie een stad moeten besturen?” Rincewind vertelt dat dit toch wel goed verloopt: “We hebben in de stad een paar goede mensen zitten die bij onze afwezigheid het bestuur van de stad goed overnemen.” Rincewind laat zijn boeken zien. Hij vertelt dat we ook in de Nomen Heights bezig zijn. Hij vraagt of hun nog wat inlichtingen hebben. De Swordlord vertelt: “Jullie zijn van harte welkom in onze stad en jullie mogen van de faciliteiten gebruik maken om jullie kennis uit te breiden. Nee, van Spriggons hebben we hier nog niet gehoord. Centaurs zijn ons wel bekend, ze hebben zich gevestigd ten oosten van Varnhold. De Nomen clan, je moet wel voorzichtig zijn als je er heen gaat. Ze zien het als hun terrein. De Centaurs hebben het niet zo op twee beners. Ze jagen er niet op maar ze hebben ze liever niet op hun land. Maar nee ze zitten waarschijnlijk niet achter de verdwijningen. Er lopen ook wat Manticores in dat gebied rond.” Dan vertelt Rincewind wat we zoal ontdekt hebben en ook de vragen die we hebben. Maar Jamandi antwoordt: “Zelf zijn we niet meer aan het avonturieren. Maar hier en daar zullen er nog wel wat mensen zijn die wat informatie hebben. Maegar Varn was enthousiast gestart, maar misschien kunnen jullie nog verdere informatie uit de gebieden halen.”
Rincewind wil nog wat onderhandelen over verdere missies tussen de steden onderling. Jamandi legt uit dat Oleg al hierover wordt aangesproken. Het claimen van gebieden hier is lastig omdat dat aan Maegar is beloofd, maar als die dit niet meer kan kunnen wij dit doen. Rincewind bedankt haar en Jamandi wil graag een keer Ellorica officieel bezoeken: “Ik ben al eens in Ellorica geweest, vermomt als reiziger. Ik was toch niet bij jullie bekend. Maar ik kom nu echt een keer officieel op bezoek.”