KM_01_03

Aflevering 3 – 4 pharast 4710

Het is ondertussen 4 pharast. Rincewind zit te wachten in de trading post, hij zit in gedachten over de afgelopen dagen en hij ziet een ranger binnen komen. Ze kijken elkaar eens aan. Rincewind zegt tegen Oleg: “Ze is wel lelijk.” Maar even later raakt Rincewind toch met haar aan de praat en biedt haar een biertje aan. Hij vraagt wie ze is. Ze zegt: “Ik ben Lorelei.” Rincewind antwoordt: “Ik heb je hier nog nooit gezien.” Lorelei vervolgt: “Ik ben op doorreis met mijn tante, ik ben een ranger.” Rincewind vraagt: “Waar zijn jullie van gekomen en waar gaan jullie naar toe?” Lorelei vertelt het een en ander over de reis die ze maakt, ze vertelt over Wolves die ze tegengekomen zijn en die ze heeft afgeschoten. Ze doet het werk ongeveer anderhalf jaar. Als ze hoort wat Rincewind doet zegt ze: “Ik wil ook wel mee the Greenbelt te onderzoeken, dat is spannend. Er zijn schatten, bandieten en Orcs.” Rincewind vertelt zijn belevingen van de afgelopen weken, en hij vertelt over het lot van zijn medegroepsgenoten. Hij vraagt hoelang dat klusje van Lorelei nog duurt. Lorelei vertelt dat ze nog naar Restov moet, maar haar tante kan dat ook alleen af. Ze is erg nieuwsgierig. Rincewind vertelt dat hij wel wat mensen kan gebruiken.
Dan komen er nog een paar mensen naar binnen. Een grote forse kerel en een soort barbarian.
De forse kerel vraagt of dit de trading post is. Svetlana zegt: “Inderdaad, dit is Oleg’s Trading Post.” Hij vertelt dat hij dacht dat dit een fort was. Svetlana zegt: “Dat is het ook we zijn het aan het opknappen.” Hij stelt zich voor: “Ik ben Nikolay Medvyed, een cleric van Cayden Cailean. Ik ben op zoek naar avontuur, dat moet hier toch te vinden zijn?” Svetlana verwijst hem naar Rincewind: “Dat is die man die naar je zit te kijken.” Lorelei zegt meteen: “Wat heb jij een grote jas aan, was dat een ijsbeer?” “Dat klopt,” zegt Nikolay. Er volgt een hele discussie over ijsberen. Rincewind vraagt of hij Nikolay een pint kan aanbieden. Dat slaat Nikolay niet af. Hij komt er bij zitten. Rincewind vraagt wat hij hier doet. Nikolay vertelt: “Ik kom uit New Stetven en ik heb gehoord dat er hier avontuur te vinden is.” Rincewind vraagt of hij rondreizend is op zoek naar avontuur. Ze praten wat over wat avontuur is en dan vraagt Rincewind of hij mee wil gaan. Nikolay merkt op dat de kwaliteit van de drank hier ondermaats is, maar hij wil wel mee op avontuur.
De barbarian loopt naar Oleg en vraagt: “Ik ben op zoek naar Deyaneira, ze is hierheen gegaan. Hebben jullie haar gezien? Ze is in groot gevaar.” Oleg geeft geen antwoord, die is een beetje licht in zijn hoofd. Rincewind komt op de man af vertelt wat er met Deyaneira gebeurt is. De man is ontdaan. Hij stelt zich voor: “Ik ben Elgan. Ik heb veel werkzaamheden gedaan voor het huis van Surtova. Ik heb Deyaneira ontmoet toen ik gewond raakte bij een aanval van vijf Wolves. Ze heeft mij genezen en is voor mij hierheen gegaan.” Dan roept Rincewind Lorelei en Nikolay er ook bij. En vertelt dat hij wat mensen zoekt om op avontuur te gaan, het is niet zonder gevaar. Hij vertelt over de queestes die nog uit te voeren zijn. Hij laat de charters zien die hij heeft gepakt van zijn groepsgenoten. Nikolay en Elgan gaan meteen akkoord, maar Lorelei moet het eerst aan haar tante vragen. Een half uurtje later komt ze terug en zegt dat haar tante het goed vind. Rincewind laat nu zien wat hij zoal kan en er verschijnt een Eagle. Dan doet hij nog wat simpele trucjes. Rincewind legt uit wat er onder andere staat te gebeuren.

Dan pikken we nog wat geruchten op:
Van een handelaar horen we dat er nog een stam Kobolds is in de heuvels, die lastig zijn en daar in de buurt moet ook nog een groep Mites rondzwerven. Ook horen we nog een verhaal over een Unicorn. De man die het vertelt heeft de Unicorn gezien, maar daarna is hij nooit meer verschenen. Hij moet ergens in de buurt van de moerassen rondzwerven.
Even later komt Jhod nog even langs hij herkent de cleric als een van Cayden Cailean. En Nikolay ziet dat Jhod een cleric van Erastil is. Jhod vraagt of Rincewind nog wat vertelt heeft over de tempel. Dan mompelt hij wat en gaat afzijdig zitten. Nikolay loopt naar hem toe en vraagt wat er aan de hand is. Hij krijgt het hele verhaal van de droom en waarom Jhod de orde moest verlaten te horen. Lorelei neemt afscheid van haar tante. We besluiten om daarna maar naar bed te gaan.

De volgende dag is Lorelei al vroeg wakker en gilt iedereen wakker. We nemen een ontbijt en gaan daarna op stap. We besluiten om op zoek te gaan naar de tempel. En op weg er heen eerst bij Tyg Titter Tut langs te gaan. We komen voor de avond bij het bos aan en besluiten om hier de nacht door te brengen. De volgende dag trekken we het bos in. We lopen een dag door het bos en tegen de avond komen we op de plek waar Tyg Titter Tut en Perlivash waren. Rincewind doet wat truckjes en dan hoort hij in een van de boomtoppen wat gegiechel. Dan krijgt Lorelei een dennenappel in haar nek geslingerd. Tyg Titter Tut komt te voorschijn. Rincewind zegt dat hij hier met nieuwe vriendjes is. Tyg vraagt: “Zijn ze net zo leuk?” Lorelei doet wat gekke dingen en Tyg lacht. Rincewind vraagt of de biggesis weg zijn. Tyg vertelt: “Perlivash heeft ze naar het zuiden zien rennen. Het bos uit. Ik ben heel blij dat ze weg zijn.” Dan vraagt Rincewind om een beloning. Misschien weet ze spulletjes te leggen om biggesis te verdrijven. Ze denkt eens na en zegt: “Heb ik vertelt van de snapsnaps? Die biggesis van de snapsnaps is heel gemeen tegen diertjes. Hij heeft een grote snapsnap gezet en toen hebben we hem dood gemaakt. We hebben grote boomstammen naar de man laten rollen en toen bewoog hij niet meer. Het is naar het westen. Een half dagje vliegen van hier.” Rincewind belooft dat we eerst naar de snapsnaps gaan om die onschadelijk te maken. Daar is Tyg heel blij mee. We lopen nu eerst in westelijke richting en volgen ook de rivier die hier uitmondt in een meertje. Her en der kunnen we het bos uitkijken. We overnachten weer een nachtje in het bos. En na nog een dag zoeken vinden we twee grote berenklemmen, met twee herten er in. Het ene hert ligt er al een paar dagen maar het andere hert is nog wel eetbaar. Als we bezig zijn om het hert uit de klem te halen hoort Lorelei wat geritsel door de bladeren. Er komt wat door de struiken heen en Lorelei denkt: “Dat is wel groter als een Wolf.” Lorelei kijkt er eens naar en denkt: “Het lijkt op een soort Bear en ook op een Owl.” Het beest valt aan maar al heel snel weet Elgan het beest af te maken. Lorelei probeert de huid van het beest af te stropen maar dat lukt niet. Rincewind komt er achter dat dit een Owlbear moet zijn. Nikolay gaat verder om het hert uit de klem te halen. Lorelei maakt de klem daarna onschadelijk. We zoeken nog even verder en zien een stapel boomstammen vreemd leggen, alsof ze van een heuvel zijn gerold. Er ligt een man onder. Om de boomstammen zitten stukken touw die zo te zien doorgeknaagd zijn. We gooien de stammen aan de kant. We trekken de man onder de stammen vandaan. We zien in een boom een mooie bijl zitten. De man heeft een mes bij zich en een buidel met 150 gp. De bijl en het mes zijn beiden van masterwork kwaliteit. We pakken de spullen en we maken ons kamp klaar voor de nacht en de hertenbout wordt bereidt.

De volgende dag gaan we op zoek naar de andere snapsnaps. Na wat speurwerk weten we in twee dagen tijd alle vallen onschadelijk te maken. Lorelei wil er twee meenemen, de rest wordt vernietigd. We gaan op weg naar de tempel en na een dag reizen komen we in de buurt van de plek waar de tempel moet staan. Volgens Rincewind moet de tempel op een afgeschermde plek gebouwd zijn. We gaan op zoek en na twee dagen zoeken zien we tussen de bomen vier pilaren staan, dat moet haast wel de tempel zijn. We zien een open plek met in het midden een vijver met troebel water en aan het eind is een mooie overgroeide stenen trap. Lorelei sluipt de open plek op en ziet bovenaan de trap een stenen platform met drie pilaren er op, en daar achter zit een trap die de grond in gaat. Het valt haar op dat op de pilaren allemaal markeringen van klauwen zitten. De trap naar beneden gaat nogal stijl een soort grot in. Ze hoort zachtjes een soort gegrom uit de grot. Rincewind en Lorelei overleggen even en vinden dat Nikolay en Elgan naar voren moeten gaan en de Bear moeten aanvallen en dan kunnen zij van afstand de Bear bestoken. Lorelei legt wel haar berenklemmen neer aan het begin van de trap. Elgan en Nikolay lopen naar voren en maken lawaai om de Bear uit de grot te lokken. Dan komt de Bear er aan, een Grizzly Bear, maar er is wel wat raars mee. Het gedrag is vreemd voor een Bear, hij schudt met zijn kop alsof hij verdwaasd is. Rincewind roept: “Sorry van de aanval. We willen je geen kwaad doen.” Maar dan slaat de Bear er op los. Nikolay ziet een soort magisch aura van de Bear afstralen, er is wat mee aan de hand. En na een kort gevecht weet Elgan de Bear te doden. Hij stort in elkaar en we horen een bijna menselijke zucht. Als de Bear de grond raakt verandert hij even in een hele oude man die vergaat tot een skelet en daarna helemaal tot stof. We zien de hele omgeving mooier worden. Overal komt bloesem op de bomen, het water wordt helderder. Het geheel wordt vriendelijker. Rincewind bestudeert het geheel en hij weet van wat hij zag van de kledij van de persoon te ontdekken, dat dit een vloek was die over de persoon was uitgesproken, waarschijnlijk door Erastil zelf. Deze persoon heeft waarschijnlijk de wraak van Erastil over zich heen geroepen. Lorelei gaat nu de grot onderzoeken. Het is vrij rustig in de grot. Er is niet veel te zien, maar in een van de hoeken ligt wat rotzooi, en eronder liggen twee beeldjes van dieren, vervaardigd uit marmer. Lorelei vindt nog een boek. De beeldjes zijn wel 150 gp per stuk waard. Het boek is oud en vervallen, er staan plaatjes in, voetafdrukken van dieren. Een soort handboek voor een tracker. Het is ongeveer 50 gp waard. Nikolay wil zichzelf genezen maar dan werpt hij eerst een blik op het water in de vijver en denkt: “Hé als ik hier van drink kan ik mij zelf genezen.”

We gaan weer verder en lopen eerst naar het oosten te gaan en komen bij het bandietenkamp aan. Rincewind laat ons zien wat er hier gebeurd is. Lorelei zoekt nog naar sporen van de bandieten maar die zijn inmiddels verdwenen. We besluiten om de rivier vanuit hier naar het zuidoosten te volgen en we lopen het bos uit. We volgen de rivier nog een tijdje, en gaan nog steeds naar het zuidoosten. We zien allemaal grasvelden met her en der een heuveltje. We lopen nog een stukje naar het zuiden totdat de avond valt. We zien een oud gammel bruggetje. Het bruggetje wordt the Rickety bridge genoemd. Lorelei kijkt een voor een goed plekje voor de nacht en ze denkt dat we toch wel aan de andere kant van de brug moeten zijn. Lorelei wil op de brug stappen, maar die begint te kraken en te schommelen. Dan doet ze een tweede poging en gaat er over heen. Nikolay trekt voor de zekerheid zijn harnas uit en gaat er ook over, dan volgt Rincewind. En als laatste gaat Elgan de brug over. Rincewind denkt nog eens na: “Dit is niet de brug waarover verteld is. Die met die brugwachter Davik.” Lorelei vindt een kleine grot waar we in kunnen slapen. Hij ruikt wat raar, er heeft hier al eens wat geleefd. Maar we besluiten om hier de nacht door te brengen. Nikolay staat op wacht en hoort iets, maar hij weet niet wat het is. Hij weet van Lorelei dat hier wel eens Boars gezeten kunnen hebben. En nog geen tel later komt er een groepje Boars aangestormd. De eerste drie Boars zijn snel neer, maar de laatste verzet zich hevig en uiteindelijk weet Nikolay hem af te maken. We gaan weer slapen en de volgende ochtend staan we weer fris op.

We volgen de rivier richting zuidoosten. De rivier kronkelt verder. We zien weer een brug en daarachter splitst de rivier zich. De ene riviertak gaat naar het zuidoosten en de andere naar het zuidwesten. Vanuit de verte ziet de brug er netjes uit. En als we bij de brug zijn zien we dat het een stevige brug is, beter als de brug van gisteren. De omgeving bestaat uit grasland. We besluiten om de rivier naar het oosten te volgen. Het gebied blijft uit grasland te bestaan. De rivier buigt weer een beetje naar het noord oosten. We doorzoeken nog even de omgeving, we vinden in een klein heuveltje een grot. Voor de grot liggen twee grote rotsblokken. Lorelei kijkt eens in de grot en ze ziet wat troep aan de zijkant liggen. Er ligt een bord aan de zijkant waar op staat: ‘Oak Top Silvermine’. Rincewind laat wat licht op iedereen verschijnen en we willen de grot in gaan. We horen wat gekrijs: “Nee, niet, niet, we willen praten. Nee, niet, niet.” Lorelei zegt: “Wij willen ook praten.” Achter een van de rotsblokken komt een Kobold te voorschijn. “Oh jullie zijn groot, ik dacht dat jullie de Mites waren. We wonen hier met grote leider Sootscale.” Rincewind vraagt: “Wat doen jullie in deze mijn?” Hij zegt: “We vinden allemaal ijzer voor wapens. Jullie meegaan naar shaman. Wij zijn beeldje kwijt.” We besluiten mee te gaan. Hij is blij en loopt voor ons uit. Hij vertelt dat hij Nakpik heet. We gaan de grot in, onderweg zien we af en toe Kobolds langskomen. We slingeren door wat grotten en ruimtes heen. Dan komen we in een grote warme en gezellige ruimte. En na een klein tijdje komen we in een ruimte waar een Koboldje bij een keteltje staat. Hij heeft een verentooi op zijn kop. “Oh grote shaman ik heb mensen die voor ons beeldje zoeken,” vertelt Nakpik. Rincewind stelt zich voor. De shaman zegt: “Ik ben Tartuk. Nakpik zegt jullie kunnen helpen met beeldje. Wij hebben problemen met Mites. Gemene Mites hebben beeldje van onze leider Sootscale gestolen. Jullie dat terughalen voor ons? Ze wonen dichtbij in het noorden bij de heuvel bij de grote spinachtige beesten. Sommige zitten op spindingen.” Lorelei vraagt wat wij krijgen als we het beeldje terughalen. Hij kijkt verwonderd. Hij zegt: “Wij blij. Wij jullie vriendjes.” Hij vertelt: “Wij zilver zoeken in tunnels. Wij hebben er niks mee gedaan. Wij er sterke dingen mee willen maken.” Rincewind laat een zilveren en een gouden munt zien en vertelt dat we wat nodig hebben om te vechten. Tartuk vertelt: “Soms komt Dwerg en wij hem neerslaan.” Rincewind zegt: “Laat maar zien wat Dwerg had.” Hij laat een wand zien. En dan laat hij ook nog wat bracers zien. Rincewind zegt: “Wij halen beeldje en krijgen dan wand en bracers.” Tartuk is blij en zegt: “Jullie beeldje halen wij blij.” Rincewind stelt voor dat we alvast de bracers krijgen. Maar dat heeft weinig succes. Tartuk zegt: “Ik ga het aan de grote chief vertellen.” Nikolay zegt: “Laat het een verrassing zijn voor grote chief.” Dat ziet hij ook wel zitten. Nakpik brengt ons weer naar buiten. Vlak voordat we naar buiten lopen zien we nog een kooitje waar een Mite in zit.