KM_00

Introductie

revoy is een trots land, bekend in heel Golarion voor het opleiden van bekwame krijgers, nobele edelen, en slimme schurken. De twee regio’s, Issia en Rostland, in Brevoy hebben elkaar lang minachtend in de gaten gehouden en staan nu op de rand van een burgeroorlog. Zowel Issia als Rostland waren onafhankelijke landen totdat twee eeuwen geleden Choral de Veroveraar met zijn barbaarse legers en Red Dragon volgelingen de regio’s verenigd hebben tot een enkel koninkrijk. Tot voor kort onderhield de ijzeren regel van House Rogarvia een broze vrede tussen de twee regio’s. Maar een decennium geleden is House Rogarvia op mysterieuze wijze verdwenen, en de achterbakse leiders van Issia’s House Surtova verdrongen hen als de leiders van Brevoy.

Nu vormt een verward politiek landschap een bedreiging voor het land, vol geheime allianties, provinciale loyaliteit, en snode samenzweringen, een burgeroorlog lijkt onvermijdelijk. In het zuiden van Rostland, zien de Swordlords in veel van Issia’s recente politieke bewegingen de snelle nadering van een dergelijke oorlog. Ze zijn terecht bang voor zo’n gebeurtenis, omdat Rostland kleiner is dan Issia, het heeft minder legers, en de glooiende heuvels en graslanden bieden zeer weinige vormen van een natuurlijke verdediging. Erger nog, in tegenstelling tot Issia, waarvan de noord grens zich uitstrekt langs het Lake of Mist and Veils, die biedt enige verdediging, ligt Rostland’s zuidelijke grens langs een stuk wildernis wat geteisterd wordt door bandieten en monsters.

Als Brevoy in een burgeroorlog raakt, zal het niet lang duren voordat de gewelddadige, opportunistische aasgieren zich naar het zuiden verplaatsen om de problemen van Rostland uit te buiten. Deze zuidelijke regio, bestaande uit wildernis, heet the Stolen Lands. Terwijl deze landen technisch gesproken een deel zijn van the River Kingdoms, waarvan er velen in het verleden uitgebreide claims hebben gedaan, heeft Rostland dit lang gezien als ‘gestolen’ door bandieten en monsters. Er zijn vele pogingen gedaan om the Stolen Lands te koloniseren, maar tot op heden is er geen poging geslaagd, en maken deze 33.000 vierkante mijl van niet opgeëiste wildernis de grootste rij van niet opgeëist land in de gehele River Kingdoms. Als de spanningen oplopen in Brevoy hoopt een aantal van de Rostland Swordlords deze zaak te wijzigen, zij hebben handvesten verleend aan verscheidene groepen van avonturiers, en hen naar het zuiden in the Stolen Lands.

Deze eerste handvesten zijn eenvoudig genoeg: heropen de oude handelsroutes langs de rivieren en verdrijf of versla de bandieten die deze routes te gevaarlijk hebben gemaakt om te gebruiken. Buiten dat lijkt het duidelijk dat Rostland nieuwe landen wil aanmoedigen om in deze regio uit te groeien — en is van mening dat door ondersteuning van deze opkomende koninkrijken als bondgenoten, loyale steun zal krijgen bij een komende conflict met Issia. Het is een stoutmoedig en briljante politieke stap — want als Rostland zijn eigen middelen aan dit doel zou gebruiken, zou zo’n stap niet alleen de verdediging tegen het noorden verzwakken, maar de duidelijke greep naar macht zou zeker Issia dwingen te handelen. Door het sturen van vrije vertegenwoordigers naar het zuiden, willen de Rostland Swordlords nieuwe bondgenoten maken zonder hun eigen machtspositie op te geven in Brevoy. Maar net als bij de meest complexe en briljante plannen, zijn er tal van mogelijkheden voor een ramp.

Regio’s
Brevoy bestond vroeger uit twee regio’s. Het dunbevolkte noordelijke deel van het rijk wordt Issia genoemd. Het was er te rotsachtig en te koud om het land te bewerken, dus de bevolking overleefde vooral door de visserij, uit het Lake of Mists and Veils, en van rooftochten. Sommige dorpen of stammen roofden zelfs uit de gebieden aan de andere kant van het meer. Ten zuiden van Lake Reykal en het Gronzi Forest lag Rostland, heel wat anders dan Issia. Golvende heuvels en glooiende grasvlaktes, doorkruist door de East Sellen River en de vertakkingen daarvan. Kolonisten van Taldan zijn hier eeuwen geleden naar toe gekomen en hebben onder leiding van Sirian Aldori, de eerste van vele Aldori Swordlords, het land veroverd. Beide gebieden leefden lange tijd naast elkaar, totdat het nodig was om hen te verenigen tegen de hordes barbaren. Sinds die tijd wordt het land Brevoy geleid door één van de zeven Houses. Steden New Stetven is de hoofdstad van Brevoy. Andere grote nederzettingen zijn Grayhaven, Port Ice, Restov en Skywatch. Religies De ‘Gold, Red and Black’, zijnde Abadar, Gorum en Pharasma, worden het meest aanbeden. Daarnaast zijn er nog groepen die Erastil en Lamashtu aanhangen, hoewel het aanbidden van Lamashtu eigenlijk verboden is. Houses Brevoy kent zeven grote Houses van invloedrijke families: House Garess – Wonen tegen de westelijke bergen en handelen met Dwergen House Lebeda – Handelaren van Rostlandse afkomst House Lodovka – Een kleine maritieme familie in het noorden House Medvyed – Jagers en verzamelaars in het oosten House Orlovsky – Bewoners van Mount Veshka, de hoogste top in het land House Rogarvia – Een uitgestorven familie van harde heersers House Surtova – De oudste familie, en huidige heersers van Brevoy De Aldori Swordlords Bandieten vanuit the River Kingdoms en vanuit Issia hebben bijna een eind gemaakt aan de nieuw gevestigde kolonie. Sirian de Eerste’s reputatie als duelist had de aandacht van een roversleider getrokken, die hem een weddenschap gaf: Sirian’s halve fortuin versus het hoofd van de leider. Sirian verloor. Hij betaalde zijn schuld en verdween, naar wat men dacht vanwege schaamte. Jaren later kwam Sirian terug als Baron Sirian Aldori en versloeg, in een ruimschoots publiekelijk aangekondigde ‘rematch’, in enkele seconden zijn vijand. Daarop verkondigde Aldori zijn eigen wedenschap: 100.000 goudstukken voor degene die hem in een zwaardduel kon verslaan. Duizenden krijgers kwamen er op af en verloren van de ‘Sword Baron’. Aldori stichtte de Aldori School of Sword Fighting en via die school oefende hij eeuwen lang de invloeden van de Swordlords door het gehele Rostland uit. Toen dat regime veranderde, de Houses kwamen aan de macht, vluchtten vele Swordlords naar andere landen, andere Swordlords verhuurden hun zwaard, maar de meeste zijn in de buurt van Restov terecht gekomen.

Rassen
Temidden van de voortdurende dreiging van een burgeroorlog, hebben de bewoners van Brevoy veel dringende problemen dan na te denken over het ras van hun buren, en weinigen beoordelen een persoon om het ras alleen. Brevans waarderen gebruiken en loyaliteit ongeacht ras. Dus, wie zich houdt aan de lokale tradities geniet een hoge mate van tolerantie en acceptatie. Als zodanig, beschikt de regio over een diversiteit aan bevolking uit bijna elk ras en etniciteit in Golarion.

Dwergen
Hoewel ze meestal zeldzaam zijn in noordoostelijk Avistan, leven Dwergen in kleine aantallen in bijna iedere gemeenschap in Brevoy. Velen dienen als stads smeden, metselaars, kwartiermakers van het leger of pandjesbazen. Het kleine mijnbouw dorp van Brunderton in oostelijk Rostland heeft een overweldigende Dwergen bevolking — de meeste Dwergen in de regio kunnen aanspraak maken op ten minste één familielid of kennis die het gehucht thuis noemt — en de edelsteen en ertshandelaren van Brunderton reizen door het hele gebied om te leuren met hun waren. Geruchten over onaangeboorde of niet opgeëiste mijnen verborgen in heel the Stolen Lands zijn reden genoeg voor de meeste Dwergen om geïnteresseerd te zijn in het verkennen van de wildernis.

Elfen
Volbloed Elfen zijn zeldzaam in Brevoy, in het algemeen geven ze er de voorkeur aan om in Kyonin te leven, verder naar het zuiden. Een redelijk aantal opstandige Elfen emigreerden echter uit hun thuisland via de Sellen River naar Brevoy. Vaak passeren wanhopige Elfen Brevoy op hun weg naar het zuiden, naar Kyonin, om temidden van hun volk te leven, en sommigen vinden de regio zo ontvankelijk dat ze nooit hun reis afmaken — alhoewel anderen de laatste tijd hebben gekozen om te blijven toen de rechtstreekse route langs de rivier en door the Stolen Lands werd gesloten wegens vijandigheid van bandieten en inheemse stammen van Boggards, Lizardfolk, en zelfs Trollen. Restov, een stad in Brevoy, beschikt over een van de grootste concentraties van Elfen in de regio. Lang geleden onderhielden de Elfen een sterkere aanwezigheid in deze regio, en geruchten van overblijfselen van Elfen ruïnes verspreid over de meest afgelegen uithoeken van the Stolen Lands hebben Elfen geleerden en historici lang geïntrigeerd.

Gnomes
De grenzen tussen Golarion en the First World zijn niet bestendig, in sommige plaatsen, zoals in het Sellen River Basin, zijn deze grenzen ongewoon dun. De grenzen verdunnen nog verder, volgens de geruchten in the Stolen Lands — en zeker Fey zijn een machtige kracht in de regio. Velen geloven dat de invloed van de First World op the Stolen Lands de voornaamste reden is dat niemand erin geslaagd is om de wildernis te bedwingen. Regio’s als deze hebben lang geleden Gnomes aangetrokken, en de verhalen van expedities van Gnomes om de Stolen Lands te verkennen zijn vrij algemeen — zoals verhalen van expedities die zijn verdwenen en nooit meer wat van gehoord is. Optimistisch Gnomes klampten zich vast aan deze verdwijningen als bewijs dat the Stolen Lands paden verborgen hield naar the First World. Gnomes zijn sterk vertegenwoordigd in the River Kingdoms en er zijn gemeenschappen gevestigd, zoals Thom en Artume. Enclaves van minder beschaafde Gnomes bestaan in Echo Wood in de buurt van de grens met Numeria, Embeth Forest, en het Gronzi Forest in Brevoy, hoewel deze sjamanistische sekten meestal op zichzelf willen blijven. Vol interessante bezienswaardigheden en nieuwe ervaringen, presenteert de regio een perfect spektakel voor Gnomes die genieten van de verscheidenheid van de bevolking en plaatsen die hier gevonden kunnen worden.

Half-Elfen
Vaak het slachtoffer van ongegrond stigmatiseren in gemeenschappen van voornamelijk Humans of Elfen populaties, vinden Half-Elfen Brevoy meestal een gastvrij land. De hogere klassen van de Chelish en Taldan hebben lang hun genante  — als gemeenschappelijk — onwettige Half-Elf nakomelingen verbannen naar de  weerbarstige River Kingdoms, met als een resultaat, dat veel van de Half-Elfen in de regio’s aanspraak maken op enig edel erfgoed (zelfs als dergelijke claims niet formeel erkend worden). Andere Half-Elfen nedersettingen in de regio zijn het resultaat van afspraken tussen de lokale bevolking en Elfen van het nabijgelegen Kyonin. Ongeacht hun oorsprong, passen Half-Elfen zich met hun flexibele aard aan tot het leven in Brevoy, vooral die nederzettingen in welke trouw aan lokale gebruiken van groot belang is. Vele Half-Elfen stijgen in posities van macht dankzij hun vermogen om te rollen met politieke veranderingen en onverwachte sociale belemmeringen te mijden.

Half-Orcs
In de beschaafde wereld lijden Half-Orcs onder uitsluiting en vooroordelen, maar velen vinden Brevoy niet alleen tolerant ten opzichte van hun soort, maar in feite verfrissend accepterend. Brevans zien Half-Orcs niet met de dezelfde minachting die de halfbloeden in andere delen van de wereld ontvangen, en elke Half-Orc die aan de strenge, provinciale gebruiken van het land voldoet, bereikt hetzelfde niveau van acceptatie als een evenzo overeenkomstige volbloed Human. Half-Orcs gezegend met minder openlijke beestachtig gelaatstrekken kunnen proberen om voor Human door te gaan, de onooglijke condities van hun geboorte als een streng bewaakt geheim bewarend en hun verleden achter zich latend als ze met een schone lei in Brevoy of de wilde River Kingdoms beginnen. Sommige omarmen hun erfgoed, nietemin, en worden beloond: krijgsheren van vijandige stadsstaten werven vaak Half-Orcs om als elite soldaten, officieren, en rechtshandhavers te dienen, vanwege hun mix van kracht en geslepenheid.

Halflingen
Brevan Halflingen neigen naar vluchtige levensstijlen die hen om de paar jaar door Brevoy en de naburige River Kingdoms schuivelt. De Fifth River Freedom hekelt slavernij als een gruwel, en inwoners steunen dit grondbeginsel van dit land net zo serieus als dat ze met andere doen. Dientengevolge, zijn the River Kingdoms een toevluchtsoord geworden voor ontsnapte of bevrijde slaven — met name Chelish Halflingen — proberen een nieuw leven zonder de angst van slavernij te beginnen. Een sterke Halfling bevrijdingsbeweging heeft zich geworteld in de regio, en de vrijheidsstrijders van Avistan komen vaak samen in het noordelijke River Kingdoms en zuidelijke Brevoy, hun macht consoliderend en bevrijdings aanvallen beramend in de hele Inner Sea. Niet strijdlustige Halflingen werken vaak als straatartiesten, zakkenrollers, of hebben een legitieme winkel of zijn taverne eigenaren: hun natuurlijke voorliefde voor verborgenheid en onderneming maakt ze waardevolle activa voor de heersende elite en de ondergrondse criminele organisaties. De mogelijkheid om te helpen om een koninkrijk van het begin af op te bouwen, om een beschaving te bouwen waar Halflingen een aanzienlijk deel van de leiding kunnen zijn, zou wel eens een teken voor elke ambitieuze Halfling zijn.

Humans
Humans vormen het meest dichtbevolkte ras in en rond Brevoy, zoals ze over heel Golarion doen. Etnische Taldans vormen meer dan de helft van de Human populatie uit de regio: velen volgen hun afstamming terug naar de ontdekkingsreizigers en soldaten die eeuwen geleden het wilde landschap bedwongen hebben. Afstammelingen van Choral’s overwinnings leger bezitten sterk Kellid bloodlijnen, net als de barbaarse hordes van het nabijgelegen Numeria. Ine lente en in de herfst worden de Sellen waterwegen bevaren door vloten van Varisian platbodems als de nomadische Humans hun seizoensgebonden migratie tussen de oevers van Lake Encarthan en the Lake of Mist and Veils maken. Vanwege de voorliefde van de regio voor het aantrekken van buitenstaanders van over de hele wereld, passeren bezoekers uit Chelish, Keleshite en Tian en Ulfen vaak of ze maken nieuwe woningen in de vele toevluchtsoorden van paria’s in de River Kingdoms.

Onderzoekers van the Stolen Lands
De Swordlords hebben vier groepen ingehuurd om the Stolen Lands te onderzoeken en om zich er te vestigen. Wat er bekend is van deze regio’s wordt medegedeeld.

Glenebon Uplands
De Swordlords stuurden een relatief ervaren groep van avonturiers in het meest westelijke bereik van the Stolen Lands — een gebied dat vermoedelijk onder de heerschappij staat van het rover koninkrijk van Pitax (hoewel dat the River Kingdoms zeer weinig gedaan heeft om zijn aanspraken op dit gebied te bevestigen).

The Slough
De East Sellen River loopt door de moerassen die bekent staan als Hooktongue Slough. volgens de geruchten hebben de Swordlords daadwerkelijk overheids agenten van Brevoy dit moerassige gebied in gestuurd.

Nomen Heights
De meest oostelijke uithoeken van the Stolen Lands bevatten een laag berglandschap en grenzen aan het lang verwoeste rijk van Lobaria. De geruchten gaan dat de Swordlords een groep van huurlingen deze regio in hebben gestuurd.

The Greenbelt
Deze wordt gedomineerd door het boslandschap bekend als de Narlmarches en de glooiende heuvels van de Kamelands. In dit gebied komen veelvuldig rovers voor, en de geruchten dat ze zich hebben georganiseerd onder de vlag van een rover krijgsheer die zichzelf de Stag Lord noemt, zijn bijzonder verontrustend. Het is nodig om  zoveel mogelijk van de noordelijke helft van the Greenbelt te verkennen als mogelijk is, en indien mogelijk, om meer te weten te komen over deze ‘Stag Lord’ en de dreiging van de rovers uit de regio te verdrijven. Andere geruchten over problemen in de regio omvatten een stam van Mites, een stam van Kobolds, ondeugende Fey, en talrijke gevaarlijke monsters en dieren in het wild.

Voor dit gebied hebben een aantal personen een document gekregen, ondertekend door lord Noleski Surtova, en zijn afgereisd naar Oleg’s Trading Post, zo’n 70 mijl ten westen van Restov. Hier ontmoeten Aurelia Fairweather, Deyaneira, Oreon en Rincewind elkaar.