Deyaneira

Ras:           Half-Elf – female
Leeftijd:      35 jaar
Profession: Witch
Alignment:  Neutral Good
Deity:          Shelyn

Deyaneira, het product van de Elfin Nehlenala en een Human, is een vrolijke vrouw, hoewel ze niet echt goed met andere mensen kan communiceren. Haar vader heeft ze nooit gekend, die was na een kort avontuurtje met haar moeder al snel weer verdwenen. En daar ze een Half-Elf is werd ze in haar geboorte oord Avennara (in Kyonin) genegeerd. Haar moeder had het daarom ook niet zo op haar. Ze was tenslotte ‘een ongelukje’. Daarom besloot Deyaneira om op 15 jarige leeftijd er op uit te trekken. Ze ging de wijde wereld in.

Op een dag trok ze door het Fierani Forest en kwam ze een vrouwtje tegen. Het vrouwtje stelde zich voor als Wylavia, ze keek Deyaneira eens aan en zei: “Jij bent wel geschikt. Kom maar met mij mee.” Deyaneira besloot mee te gaan naar het huisje van Wylavia. Het vrouwtje leerde Deyaneira van alles over kruiden en het lukte haar na enige tijd om geneeskrachtige drankjes te maken. “Denk nu niet dat de mensen je daarom nu meteen mogen, je bent nu net als ik een witch.” zei Wylavia. Maar het interesseerde Deyaneira niet zo veel. Ze vond het fijn dat er nu iemand was die wel om haar gaf. Af en toe kwam er wel eens een man op bezoek, die dan ’s avonds bleef. Maar Deyaneira zag hem dan nooit weggaan. Maar meestal hadden ze daarna wel een paar dagen heerlijk vlees te eten.

Deyaneira was ondertussen 17 jaar geworden en ze kwam wel eens in de dorpjes in de buurt van het Fierani Forest. Daar zag ze wel eens leuke jongens lopen. En thuis gekomen vertelde ze er over tegen Wylavia. “Laat ze lopen, het is nog niet jouw tijd. Wacht tot je 18 bent en dan op de zonnewende. Dat is jou bestemming.”  zei Wylavia en ze lachte nogal mysterieus naar Deyaneira. Ondertussen werd ze 18 en haar verjaardag werd uitbundig gevierd. Alle witches uit de verre omgeving waren gekomen. Ze wilden Deyaneira wel eens zien. Het was twee maanden voor de zonnewende en er kwam een vriendin van Wylavia op bezoek. ’s Avonds werd Deyaneira al vroeg naar haar kamertje gestuurd. Ze hadden wat belangrijks te bespreken. Deyaneira kon de slaap niet vatten en op een gegeven moment hoorde ze de beide vriendinnen hard lachen. Stiekem luisterde ze aan de deur en wat ze toen hoorde deed haar hart in de keel bonzen. Ze wist nu: “Ik moet zo snel mogelijk weg. Dit loopt anders niet goed af.”

De volgende dag ging ze er al vroeg op uit, samen met haar familiair Slicky, onder het mom van ‘een nieuwe voorraad kruiden zoeken’ en toen ze ver genoeg uit de buurt van het huisje was zette ze het op een lopen. Ver weg bij Wylavia vandaan.

Ze vertrok uit Kyonin en via the River Kingdoms kwam ze in Brevoy aan. Het leven voor een Half-Elf, en dan nog wel een witch was in Brevoy ook niet alles. Maar het was beter als wat haar anders te wachten stond. Ze vond een hutje net buiten Restov. Van hieruit hielp ze de mensen met allerlei kwaaltjes. Eindelijk kon ze haar eigen leven leiden. Zolang ze maar niet gezien werd door Wylavia of de andere witches uit haar groep.

Op zekere dag wordt er een zwaar gewonde jonge man bij haar binnengebracht. Ze helpt hem en hij wordt weer redelijk opgelapt. Hij geeft haar een document en vraagt haar naar Oleg’s Trading Post te gaan. Ze besluit om dit te doen.

Deyaneira komt aan haar einde in het bandietenkamp op 26 calistril 4710: Ze wordt gedood door de leidster met de twee bijlen: De ene bandiet is ondertussen afgemaakt, maar dan komt er vanuit het kamp nog een bandiet aanlopen, gevolgd door nog twee bandieten. En na een paar welgemikte pijlen van een van de bandieten gaat Aurelia halverwege de rivier neer. Oreon springt dan de rivier weer in en gooit een potion bij Aurelia naar binnen. En Deyaneira gebruikt haar healing gave om Aurelia er weer boven op te helpen. Even later horen we vanuit het kamp nog wat rumoer. Maar de eerste serie bandieten liggen inmiddels plat. Aurelia loopt verder het kamp in en ziet nog weer twee bandieten staan. En dan ziet Deyaneira ook nog drie bandieten staan als ze naar voren loopt, een van hen is de vrouw met de bijlen. De vrouw met de bijlen slaat Aurelia neer en even later slaat ze ook Deyaneira neer. En om de slachting compleet te maken schiet een andere bandiet Oreon in zijn rug neer. Rincewind besluit te vluchten in deze uitzichtloze situatie.